Käsittämätön laki

Tiistai 7.12.2010 klo 11:10 - maria

 

Hallituksen vaihtoehdottomuuden politiikka on saanut jo irvokkaita piirteitä. Huomenna eduskunnassa äänestetään laista, jota kukaan ei näytä haluavan, mutta joka näyttää silti menevän läpi.

Köyhyyden vähentämisen teemavuoden kunniaksi, hallitus on päättänyt, että opiskelunsa keskeyttävän 18 - 25 -vuotiaan nuoren toimeentuloturvaa voidaan leikata jopa 40 prosentilla.

Kun laista keskusteltiin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, edustajat yli puoluerajojen pudistelivat päätään historiallisen painokkaasti. Valiokunnan kuultavaksi kutsutut asiantuntijat totesivat yksimielisesti, että laki on huono, toimimaton ja jopa vahingollinen.

Asiantuntijoiden lausuntoihin ei sisältynyt tulkinnan varaa. ”Viimesijaisen toimeentuloturvan tuen määrän raja on asetettu niin alas, ettei siitä yksinkertaisesti voi ottaa mitään pois.” ”On kohtuutonta alentaa toimeentulotukea, elleivät työvoimaviranomaiset voi osoittaa nuorelle työpaikkaa.” ”Vajaakuntoisten sosiaalietuuksiin ei tule puuttua.”

Sosiaaliasiamiehet ry viittasi omassa lausunnossaan perustuslakiin, jonka mukaan jokaisella on oikeus hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä. Nyt säädettävä laki viittaakin järjestön mielestä koulutuspakkoon. Nuori, joka on valinnut itselleen väärän alan opiskeltavaksi, joutuu valintansa vangiksi. Jos keskeyttää opintonsa ja on valmis menemään töihin, nyt säädettävä laki katsoo moista karsaasti.

Huolta kannettiin myös syystä tai toisesta opiskelukykynsä menettäneistä väliinputoajista.

Toki lain käsittelyn yhteydessä on esitetty myös hurskaita toiveita siitä, että näistä nuorista napataan yhteiskunnan taholta kiinni ja tämä että laki on vain keppi, joka pitää nuoret ruodussa. Lain tiimoilta käydyssä valmistavassa keskustelussa ministeri Risikkokaan ei suostunut kantamaan huolta nuorten sysäämisestä köyhyyteen. Hän muistutti että toimeentulolaissa on aina se mahdollisuus, että ketään ei jätetä heitteille.

Todellisuus on kuitenkin kaukana ministerin huolettomuudesta. Valtion tuottavuusohjelma, jonka toimimattomuuden eduskunnan tarkastusvaliokuntakin on pannut merkille, on vähentänyt ammattiosaajia työhallinnon toimipisteistä ja vähentäminen jatkuu edelleen. Sosiaalityöntekijät ovat ylikuormittuneita.

Helsingin Diakonissalaitoksen lausunnossa todetaan: ”Syrjäytyneitä nuoria autetaan parhaiten palvelu-, koulutus- ja työmarkkinajärjestelmiä kehittämällä ja tekemällä ne huomattavasti toimivammaksi ja joustavammaksi kokonaisuudeksi. Tällä hetkellä järjestelmä itsessään syrjäyttää nuoria.”

Lain katsotaan vähentävän toimeentulotukimenoja enintään 4 miljoonaa euroa. Sitä ei kuitenkaan ole laskettu, kuinka paljon lain toimimattomuus tuo lisää kuluja, jos nuori syrjäytyy ja menettää luottamuksensa yhteiskuntaan.

Esimerkiksi Britanniassa vastaavat säästöt alkoivat pian näkyä suurkaupunkien porttikonkien ja puistojen surullisina makuupussileireinä.

Valiokunnassa ratkaisevassa äänestyksessä vihreiden edustaja loisti poissaolollaan ja näin hyväksyi hiljaisesti tämän käsittämättömän lain etenemisen. Veikkaanpa, että sama vastuunpakoilu nähdään tänään suuressa salissa, kun lain sinetöivä äänestyshetki koittaa.

Tammikuun 1. 2011 astuu voiman laki, jota yksikään hallituspuolueen kansanedustaja ei ainakaan julkisesti tunnusta halunneensa, mutta jonka puolesta he silti äänestävät. Ei ihme, että kansan usko demokratiaan horjuu.

4 kommenttia . Avainsanat: nuorten toimeentuloturva, vihreät, sosiaaliturva

Poliittisten virkanimitysten aika on ohi - myös vihreille

Tiistai 16.11.2010 klo 13:09 - maria

Maanantaina Espoon valtuuston kokouksessa tapahtui kaksikin merkittävää asiaa.

Se ensimmäinen asia saa tuntemaan ylpeyttä, toinen jotain muuta.

***

Ensin iloinen uutinen. Maanantain valtuusto osoitti konkreettisesti, että se on kyvykäs pyörtämään huonoja päätöksiä.

Espoossa valtuusto teki historiaa äänestämällä aiemman huonon päätöksen laboratoriopalveluiden vähentämisestä nurin.

Huonoja päätöksiä voi ja pitää muuttaa. Espoon terveysasemilta saa siis tulevaisuudessa tarvittavat laboratoriopalvelut.

Tämä on demokratiaa parhaimmillaan. Kansalaisten ääni kuului ja valtuutetut vastasivat kuulemaansa toiminnalla selitysten sijaan.

Jonkun mielestä eilinen jää historiaan ihmeiden päivänä. Skeptinen toteaa lakonisesti vaalien lähestyvän. Mutta ei kyse ollut ihmeistä tai vaaleista. Poliittiset päättäjät vain tunnustivat tosiasiat ja tekivät työnsä.

***

Mutta, jos jotain hyvää, niin sitten sitä itseäänkin.

Vihreät on puolue, joka on vaatinut poliittisten virkanimitysten kuoppaamista jo pitkään. Eilen valtuustossa vihreät vetivät herneen nenään, kun eivät sellaista itselleen saaneet. Tai muutama vihreä. Muun muassa Kaisa Rastimo ja Merva Mikkola irtisanoutuivat muun ryhmänsä suhmuroinnista hyvin selkeäsanaisesti valtuustopöntössä pitämissään puheissa.

Vihreiden hampaattomuutta ja kumartelua kokoomuksen suuntaan on Espoossa ihmetelty jo pitkään. Eilen tuon kumartelun selitys tuotiin heidän itsensäkin taholta julki. Kokoomuksen apupuolueena on toimittu, koska taustalla on painanut poliittinen lehmänkauppa. Vihreät halusivat menneen ajan maantavan mukaisesti itselleen poliittisen virkanimityksen. Ja tuohon virkaan henkilön, joka ei ollut testien mukaan virkaan hakijoista paras, ei edes toiseksi paras.

Valtuusto ei tätä hyväksynyt. Valtuusto valitsi virkaan mielestään pätevimmän. Se on espoolaistenkin etu. Kuten valtuutettu Rastimo puheessaan totesi, jos uusi toimialajohtaja tekee työssään virheen ja esimerkiksi ylittää budjettinsa, se raha leikataan todennäköisesti sosiaali- ja terveystoimesta.

***

Poliittisten virkanimitysten ajan on aika olla ohi ja kuopattu. Tällä tarkoitan sitä, että minkään puolueen jäsenkirjan ei voida katsoa pätevöittävän ketään, mutta jäsenkirja ei saa myöskään olla este johonkin virkaan pätevyyttä arvioitaessa.

Vaikka olenkin demari, olen aina toivonut, että vihreät olisivat politiikan vaseliini talvipakkasella.

Vapaus, veljeys ja tasa-arvo soikoon!

6 kommenttia . Avainsanat: espoon valtuusto, vihreät, poliittiset virkanimitykset, laboratoriopalvelut

Vähän käytetyt vihreät arvot myynnissä

Perjantai 10.9.2010 klo 13:51 - maria

Ruotsissa kokoomus on julistautunut nyt ainoaksi työväenpuolueeksi. Vielä ei samaa ole tapahtunut täällä meillä. Ehkä Suomessa vihreäksi julistautuminen riittää. Ainakin sillä on saatu tukittua Vihreän puolueen johtajien suut. Imago ratkaisee, viis harjoitettavasta politiikasta.

Vihreitä on pidetty kaikkialla Euroopassa korkeamoraalisina oikeudenmukaisuutta yhteiskuntaan ajavina toiminnan ihmisinä. Ruotsissa vihreät ja demarit taistelevat samalla puolella hyvinvointiyhteiskunnan turvaamisen puolesta. Suomessa vihreät myyvät perusperiaatteitansa kuin kirpputorilla konsanaan: Vähän käytettyä ideologiaa, myydään tarpeettomaksi käyneenä.

Vihreiden viimeisin passiivisuus on päässyt julkisuudessa yllättävän helpolla. Kukaan ei oikein edes kummastele, miten vihreät ovat olleet hyväksymässä hallituksen niin sanottua vihreää energiaverouudistusta, jossa saastuttavalle turpeelle annetaan tukiaisia ja aiheutetaan pääkaupunkiseudulla päästöjen kasvua ja useiden miljoonien kustannuksia.

Kun pääministeri Kiviniemi totesi Helsingin harjoittaneen hiilenmustaa politiikkaa ja helsinkiläisten joutuvan "karvaasti maksamaan" siitä että pääkaupungissa ei ole noudatettu keskustalaista politiikkaa, vihreät olivat hiljaa. Siitäkin huolimatta, että Helsingin energiapolitiikka on ollut niin hyvää, että kansainvälinen puolueeton energiajärjestö IEA myönsi viime vuonna Helsingin Energialle todistuksen ylivoimaisista ratkaisuista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kiviniemi muuten istuu itsekin Helsingin kaupunginvaltuustossa ja on varmasti ollut tietoinen niin tästä kuin myös vuonna 2008 annetusta EU tason ekotehokkuus palkinnosta.

Vihreät ovat olleet hiljaa, mutta hallituksen energiaverouudistus on saanut monelta muulta taholta ansaittua kritiikkiä. Esimerkiksi Fortumin Anne Brunila toi esille jo heinäkuussa, että maakaasuveron korotus saattaa aiheuttaa sen, että Espoossa 200 miljoona euroa maksanut maakaasuvoimala saattaa jäädä jopa kokonaan käyttämättä.

Hallituksen "vihreä" verouudistus ei kovin vihreä ole. Kaiken lisäksi se maksaa tavallisille suomalaisille kuluttajille ja heikentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Se siis heikentää yritysten mahdollisuutta työllistää. Sinnemäki istuu hallituksessa työministerinä.

Kun Sinnemäki sai äskettäin Helsingin Sanomissa puolen sivun haastattelussa mahdollisuuden kertoa omista ajatuksistaan loppuhallituskaudeksi, hän käytti tuon tilan demareiden haukkumiseen. Anni hyvä, me emme istu hallituksessa. Sinä ja Sinun puolueesi istuu.

Valtiovarainministeri Katainen myönsi viikon kyselytunnilla, että yritysten kelamaksun poistoahan tässä energiaverohullunmyllykorotuksessa nyt paikataan. Ensin siis yrityksille annettiin helpotusta, jotta voitaisiin työllistää, sitten vaikeutetaan työllistämistä uusien maksujen muodossa. Tavallisten ihmisten ostovoimaa heikennetään, ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden nimissä pienituloisimmat pistetään maksamaan energiasta suhteessa eniten. Ja kaiken päälle lisälaskua joutuvat maksamaan myös taloudellisesti hankalassa jamassa olevat kunnat, eli peruspalveluiden järjestäminen vaikeutuu entisestään.

Haloo, vihreät! Olisiko aika herätä siellä kirpputorin myyntipöydän äärellä?

11 kommenttia . Avainsanat: vihreät, energiaverouudistus, energiavero