Ei kummitusvaltiolle

Tiistai 23.11.2010 klo 15:29 - maria

Mari Kiviniemen hallitus jää historiaan porukkana, joka nosti kädet pystyyn ja siirsi hoitamattomat hommansa seuraavalle hallitukselle.


Terveydenhuoltolaista tulee torso. Se ei sisällä rakenteiden uudistamista eikä sosiaalipuolta. Mutta seuraava hallitus hoitaa homman loppuun.

Kuntakentän voimaannuttaminen ja peruspalveluiden turvaaminen, senkin seuraava hallitus hoitaa.


Sata-komitean esitykset sosiaaliturvan uudistamiseksi kaikkein köyhimpien kohdalla: juu, ei, hei, nyt puhutaan seuraavan hallituksen jutuista.

Paperilla upeilta näyttäneet politiikkaohjelmat, joiden piti avittaa ministeriöiden välistä yhteistyötä ja mahdollistaa vaikuttavuuden paraneminen, nekin jäävät… niin, seuraavan hallituksen hoidettavaksi.

Työurien pidentäminen eli työelämän laadun parantaminen ja työttömyyden vastainen taistelu … seuraavalle hallitukselle jää sekin. Eikä tämä siis ole SDP:n vaalipropagandaa.

Tätä mieltä on meidän nykyinen hallitus.

***

Nyt vallitseva tilanne on vähän sama kuin jos upea arvokiinteistö jätetään rapistumaan ja annetaan ryöstäjien viedä siitä kaikki arvokas. Se muuttuu asumiskelvottomaksi kummitustaloksi.

Hoitamaton hyvinvointivaltio muuttuu ennen pitkää kummitusvaltioksi. Sellaiseen paikkaan on vaikkapa sosiaali- ja terveydenhuollon gryndereiden helppo tulla saalistamaan itselleen edullisia apajia joilla maksimoida voittonsa.

***

Eduskunnassa on viimeaikoina kauhisteltu myös lainvalmistelutyön heikkoa laatua. Kokonaiskuva on ollut hukassa. Yhtenä esimerkkinä käy hyvin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsittelyssä oleva laki, jolla ollaan heikentämässä 18 – 25-vuotiaiden syrjäytyneiden nuorten perusturvaa.

Sen sijaan, että panostettaisiin näiden nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn, suistaan heidät entistä syvempään köyhyyteen. Hallitus uskoo tällaisen saavan nämä nuoret tarttumaan itseään niskasta kiinni, vaikka asiantuntijat toteavat lain vaikuttavan päinvastaisesti.

Tulee mieleen Thatcherin Britannia, jonka kaupunkien katukuvaan kuuluivat syrjäytyneiden makuupussit ja mytyt porttikongeissa. Hekin olivat "voimaantuneet" sosiaaliturvan leikkauksista.

***

Viime viikolla Ylen Aamutelevision Jälkiviisaissa Kalle Isokallio puhui kriittisesti kapitalismin hivuttautumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Siihen Jan Erola kysyi hämmentyneenä, onko Isokalliosta tullut sosialisti. Isokallio vastasi: "Ei, vaan mä olen aina kannattanut hyvinvointiyhteiskuntaa, ja nyt se on vaarassa sen takia, että me annetaan kapitalismille täysin vapaat kädet ja kuitenkin annetaan heille myös turva. Nyt saa mellastaa kuin sika pöheikössä. Poliittisten puolueiden pitää asettaa ne pelisäännöt, joilla kapitalismi pelaa".

Järjen puhetta Kalle.

***

Kun SDP on seuraavassa hallituksessa, meillä on iso liuta asioita, joita me emme siirrä seuraavalle hallitukselle.

Finanssimarkkinoille on asetettava pelisäännöt, on toteutettava työelämän reformi, kansalaisten luottamus terveyskeskuksiin sekä muihin peruspalveluihin on palautettava, köyhyyttä vastaan on taisteltava teoin, verotuksen on tuettava hyvinvointiyhteiskuntaa ja harmaa talous on saatava kitkettyä.

Me emme suostu jatkamaan nykyisen hallituksen linjalla. Ei kummitusvaltiolle, kyllä hyvinvointivaltiolle. 

4 kommenttia . Avainsanat: hyvinvointivaltio, sdp, seuraava hallitus

The Supermies Eero

Maanantai 1.3.2010 klo 0:21 - maria

Suomen Leijonien ottelu USA:ta vastaan oli piinaavaa katsottavaa. Voi olla, että jopa kokoomuslaiset huusivat tuon ottelun pahimmalla hädän hetkellä The Supermies Eeroa apuun. Onhan veljillä oikealla vahva usko tuoreen eduskuntaryhmämme puheenjohtajan kaikkivoipaisuuteen.

Eeron sankaritekoihin kuuluu muun muassa eduskunnan puhemiesvaalin sabotointi. Vain 20 minuuttia valintansa jälkeen hän oli onnistunut kääntämään ison joukon hallituspuolueiden edustajia Niinistöä vastaan ja saamaan aikaan ennen näkemättömän hässäkän, jossa kissojen ja koirien kera etsittiin väärin äänestäneitä pettureita.

Loppu hyvin, kaikki hyvin kuitenkin molemmissa tapauksissa. Niinistö jatkaa puhemiehenä ja Leijonat taistelivat meille pronssia. Lopputulos ratkaisee.

***

Tänään julkistettiin puolueiden tuoreimmat kannatusluvut. Keskusta laahaa alamaissa alle 20 prosentin kannatuksellaan. SDP on edelleen Suomen toiseksi suurin puolue, vahva kakkonen, eikä ero johtavaan Kokoomukseen ole mahdoton kurottava. Sen verran nousujohteista on etenemisemme viime aikoina ollut.

Suomen naiset osoittivat hiihtoladulla, miten sinnikkyys tuottaa hedelmää. Vaikka naisten viesti ei alkanut parhaalla mahdollisella tavalla, päättyi se kunniakkaasti mitalisijaan.

Politiikassa pronssi ei riitä - ainakaan meille demareille. Se merkitsisi uutta neljän vuoden paitsiota ja piinaavaa sivusta seuraamista, kun isänmaamme kohtalon kannalta poliittisesti tärkeät asiat junnaavat vahingollisesti paikallaan.

Yksi esimerkki. Suomalaisten terveyserot (pienituloiset ovat sairaampia kuin varakkaat) sen kun kasvavat, mutta hallitus ei saa tarpeellisia terveydenhuollon uudistuksia liikkeelle Keskustapuolueen vängätessä vastaan. Joku sanoi kerran, että jos kepulaiselle antaa mahdollisuuden toimia isänmaan eteen tai maakunnan puolesta, hän valitsee maakunnan. Se, miksi kepulaiset maakuntien miehet taas eivät ymmärrä Suomen edun olevan myös heidän etunsa, on täysin käsittämätöntä.

***

Eero Heinäluoma herättää muuten naapuripuolueissa yllättävänkin paljon pelkoa. Iso mies on otettu jälleen imagonhuononnuskampanjan kohteeksi. Kokoomuslaiset ovat nyt johdonmukaisesti yrittäneet saada Heinäluoman näyttämään isyysvapaiden vastustajalta. Ja kaikki vain siksi, että Eero kysyi välikysymyskeskustelun aikana Kataisen olinpaikkaa.

On ymmärrettävää, että ihmettelee, kuinka Katainen isyyslomallaan ehti kyllä pohjoiseen Kokoomuksen omaan tilaisuuteen, mutta ei pienituloisten aseman parantamisesta käytävään välikysymyskeskusteluun. Se, että väitetään Heinäluoman nyt haluavan rajoittaa isien oikeutta perhe-elämään, on huvittavaa.

***

Mutta vielä tuohon erikoiseen puhemiesvaaliin. Kun kerran Eero sai parissakymmenessä minuutissa ainakin ison joukon kepulaisia ja kertoman mukaan jopa kokoomuslaisia sekoamaan puhemiesäänestyksessä, on hallituspuolueilla syytäkin olla huolissaan. Sen verran monta kuukautta on vielä aikaa eduskuntavaaleihin, ja meidän Eero on täysin vapaana ja pidättelemättömissä.

Vielä kerran, tervetuloa  Eero ryhmämme johtoon. The Supermies Eero is back!

4 kommenttia . Avainsanat: Heinäluoma, SDP, kannatusluvut, vaalit