Äänen voima

Keskiviikko 10.10.2012 klo 14:52 - -maria

Todistin viime viikonloppuna erikoista vaalityötä espoolaisella torilla. Toisen puolueen ehdokkaan esitteitä jakanut rouva kailotti torikansalle, että ”se Guzenina haluaa kaikille vanhuksille vaipat”. Havaittuaan rollaattorilla kauempana kulkeneen naisen hän huusi tälle: ”Eihän rouva mitään vaippoja tarvitse! Eihän rouva mitään vaippoja halua! En minäkään missään vaipoissa halua olla! Ja silti se Guzenina vaan haluaa kaikille vaipat!”

***

Kiukkuinen vaalityöntekijä ei nähnyt minua seisomassa siinä pari metriä selkänsä takana. Muut torin ihmiset kyllä näkivät, ja yrittivät kiertää huutajan kaukaa. Mutta rollaattorilla kulkenut vanhus ei ehtinyt karkuun. Hänen ilmeensä oli kiusaantunut, kun vaaliraakkuja iskeytyi suoraan kylkeen ja alkoi tunkea käteen sellaisen ehdokkaan esitettä, joka ”ei vaippoja kannata”. Menin juttelemaan tälle ylikierroksilla käyvälle kokoomuksen vaalityöntekijälle ja kysyin, ovatko hänellä menneet asiat vähän sekaisin. Rouva sanoi, että hänellä on oikeus kertoa mielipiteensä vapaassa maassa ja että demareille vaippa-asia ja riittävän henkilöstön turvaaminen ovat ideologinen asia, että hänen puolueellaan järki ratkaisee.

***

Mitäpä siihen sitten olisi voinut vastata? Meidän ideologiaamme kun kuuluu, että kaikkien ihmisarvoa täytyy kunnioittaa. Vanhusten hoivassa ihmisarvon kunnioitusta toteuttamaan tarvitaan muun muassa nollatoleranssia henkilöstön alimitoitukselle ja vaippoja tarpeen mukaan. En jäänyt kinastelemaan rouvan kanssa siitä, mitä tekemistä hänen omalla toiminnallaan on järjellisyyden kanssa. Kävelin pois.

***

Viikonlopun vaippaepisodi sai jatkoa yllättävältä taholta heti maanantaina. Minulle soitti huolestunut ja murheinen tuoreen lähihoitajan äiti. Vasta muutaman kuukauden uudessa työssään ollut tytär itki iltaisin kohtaamiensa vanhusten kohtaloita. Lähihoitajan äiti kertoi tyttärensä kantavan huonoa omaatuntoa siitä, että hänen yksityinen työnantajansa on antanut tiukat ohjeet vain kahden vaipan käyttämisestä päivässä. Tytär rikkoi sääntöä, kun silmä vältti, koska ei hennonut laitta vanhuksille pesun jälkeen vanhaa likaista vaippaa uudestaan. Tytär pelkäsi jäävänsä kiinni ja pahimmassa tapauksessa menettävänsä työpaikkansa.

Tyttärensä psyykkisestä jaksamisesta huolta kantanut äiti suri yhteiskuntamme tilaa, jossa hoitotyön onnistumista arvioidaan kustannusten minimoimisen kautta.

***

Tulevissa kuntavaaleissa ratkaistaan paljon. Ideologioilla on väliä. On vain hyvä, että puolueiden todelliset karvat alkavat näkyä yhä selvemmin vaalitaistelun tuoksinassa. Ihmisten pitää saada tietää, mitä äänellään saavat.

6 kommenttia . Avainsanat: kuntavaalit,