Miksi hallitus haluaa leikata vanhusten hoitajista?

Keskiviikko 7.10.2015 klo 13:42 - maria

Juha Sipilän hallitus aikoo pienentää hoitajien määrää vanhusta kohti.

Minimiksi suunnitellaan 0,4:n tasoa, vaikka jo nykyinen 0,5:n mitoitus riittää juuri ja juuri. Luvut ovat lukuja, mutta tässä tapauksessa luvut tarkoittavat inhimillisen hoivan tasoa.

 Vanhuspalvelulaki aikaansaatiin viime hallituskaudella kovan väännön jälkeen. Kokoomus ei halunnut henkilöstömitoituksia kirjattavaksi lakiin, mutta ne saatiin silti sisällytettyä kokonaisuuteen. Edellisen hallituksen aikana vanhusten palveluita myös valvottiin tehostetusti epäkohtien paljastamiseksi ja korjaamiseksi. Työ tuottikin tulosta. Henkilöstön määrää lisättiin alimitoitetuissa hoitopaikoissa ja asian tärkeys ymmärrettiin laajasti.

 Riittävässä henkilöstömitoituksessa on kyse kaikkein heikoimmassa asemassa olevien vanhusten oikeudesta saada esimerkiksi ruokaa ja vaippansa vaihdettua oikea-aikaisesti. Kyse on ihmisoikeuksien toteutumisesta ja ihmisarvon kunnioittamisesta.

 Näkeekö hallitus päätöksissään ihmisiä laisinkaan? Onko mietitty myöskään, mitä henkilöstön vähentäminen tarkoittaa matalapalkkaisten ja jo nyt jaksamisen äärirajoilla vanhusten parissa työskentelevien jaksamiselle? Tämä hallitus on keisari ilman vaatteita. Ei ole mitään syytä paraatiin. Mielenosoituksiin kylläkin.

 Viime hallituskaudella silloinen oppositiopuolue perussuomalaiset haukkui vanhuspalvelulain huonoksi, koska kokonaisuuteen saatiin huomioitua henkilöstömitoitukset, mutta heidän mielestään riittämättömällä tavalla. Nyt on toinen ääni kellossa. Perussuomalaiset on hylännyt tässäkin vaalilupauksensa. Perussuomalaiset jököttää hallituksessa kuin sunnuntaiajelulla Audin pehmeällä takapenkillä, vanhusten oikeuksista viis.

 Ei ole ihme, että lähi- ja perushoitajien etujärjestö SuPer on jo ilmoittanut ottavansa yhteyttä EU-viranomaisiin ja pyytävänsä heitä tutkimaan Suomen vanhustenhoidon tilan.

 Kuka kantaa vastuun, kun murheelliset uutiset aliravituista ja sänkyihin vangituista vanhuksista alkavat taas yleistyä? Odotin Sipilän hallitukselta parempaa. Nyt kaikkein heikoimmassa asemassa oleville vanhuksille on luvassa huonompaa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhuspalvelulaki, Sipilä, hallitus

Ei kummitusvaltiolle

Tiistai 23.11.2010 klo 15:29 - maria

Mari Kiviniemen hallitus jää historiaan porukkana, joka nosti kädet pystyyn ja siirsi hoitamattomat hommansa seuraavalle hallitukselle.


Terveydenhuoltolaista tulee torso. Se ei sisällä rakenteiden uudistamista eikä sosiaalipuolta. Mutta seuraava hallitus hoitaa homman loppuun.

Kuntakentän voimaannuttaminen ja peruspalveluiden turvaaminen, senkin seuraava hallitus hoitaa.


Sata-komitean esitykset sosiaaliturvan uudistamiseksi kaikkein köyhimpien kohdalla: juu, ei, hei, nyt puhutaan seuraavan hallituksen jutuista.

Paperilla upeilta näyttäneet politiikkaohjelmat, joiden piti avittaa ministeriöiden välistä yhteistyötä ja mahdollistaa vaikuttavuuden paraneminen, nekin jäävät… niin, seuraavan hallituksen hoidettavaksi.

Työurien pidentäminen eli työelämän laadun parantaminen ja työttömyyden vastainen taistelu … seuraavalle hallitukselle jää sekin. Eikä tämä siis ole SDP:n vaalipropagandaa.

Tätä mieltä on meidän nykyinen hallitus.

***

Nyt vallitseva tilanne on vähän sama kuin jos upea arvokiinteistö jätetään rapistumaan ja annetaan ryöstäjien viedä siitä kaikki arvokas. Se muuttuu asumiskelvottomaksi kummitustaloksi.

Hoitamaton hyvinvointivaltio muuttuu ennen pitkää kummitusvaltioksi. Sellaiseen paikkaan on vaikkapa sosiaali- ja terveydenhuollon gryndereiden helppo tulla saalistamaan itselleen edullisia apajia joilla maksimoida voittonsa.

***

Eduskunnassa on viimeaikoina kauhisteltu myös lainvalmistelutyön heikkoa laatua. Kokonaiskuva on ollut hukassa. Yhtenä esimerkkinä käy hyvin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa käsittelyssä oleva laki, jolla ollaan heikentämässä 18 – 25-vuotiaiden syrjäytyneiden nuorten perusturvaa.

Sen sijaan, että panostettaisiin näiden nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyyn, suistaan heidät entistä syvempään köyhyyteen. Hallitus uskoo tällaisen saavan nämä nuoret tarttumaan itseään niskasta kiinni, vaikka asiantuntijat toteavat lain vaikuttavan päinvastaisesti.

Tulee mieleen Thatcherin Britannia, jonka kaupunkien katukuvaan kuuluivat syrjäytyneiden makuupussit ja mytyt porttikongeissa. Hekin olivat "voimaantuneet" sosiaaliturvan leikkauksista.

***

Viime viikolla Ylen Aamutelevision Jälkiviisaissa Kalle Isokallio puhui kriittisesti kapitalismin hivuttautumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Siihen Jan Erola kysyi hämmentyneenä, onko Isokalliosta tullut sosialisti. Isokallio vastasi: "Ei, vaan mä olen aina kannattanut hyvinvointiyhteiskuntaa, ja nyt se on vaarassa sen takia, että me annetaan kapitalismille täysin vapaat kädet ja kuitenkin annetaan heille myös turva. Nyt saa mellastaa kuin sika pöheikössä. Poliittisten puolueiden pitää asettaa ne pelisäännöt, joilla kapitalismi pelaa".

Järjen puhetta Kalle.

***

Kun SDP on seuraavassa hallituksessa, meillä on iso liuta asioita, joita me emme siirrä seuraavalle hallitukselle.

Finanssimarkkinoille on asetettava pelisäännöt, on toteutettava työelämän reformi, kansalaisten luottamus terveyskeskuksiin sekä muihin peruspalveluihin on palautettava, köyhyyttä vastaan on taisteltava teoin, verotuksen on tuettava hyvinvointiyhteiskuntaa ja harmaa talous on saatava kitkettyä.

Me emme suostu jatkamaan nykyisen hallituksen linjalla. Ei kummitusvaltiolle, kyllä hyvinvointivaltiolle. 

4 kommenttia . Avainsanat: hyvinvointivaltio, sdp, seuraava hallitus