Poliittisten virkanimitysten aika on ohi - myös vihreille

Tiistai 16.11.2010 klo 13:09 - maria

Maanantaina Espoon valtuuston kokouksessa tapahtui kaksikin merkittävää asiaa.

Se ensimmäinen asia saa tuntemaan ylpeyttä, toinen jotain muuta.

***

Ensin iloinen uutinen. Maanantain valtuusto osoitti konkreettisesti, että se on kyvykäs pyörtämään huonoja päätöksiä.

Espoossa valtuusto teki historiaa äänestämällä aiemman huonon päätöksen laboratoriopalveluiden vähentämisestä nurin.

Huonoja päätöksiä voi ja pitää muuttaa. Espoon terveysasemilta saa siis tulevaisuudessa tarvittavat laboratoriopalvelut.

Tämä on demokratiaa parhaimmillaan. Kansalaisten ääni kuului ja valtuutetut vastasivat kuulemaansa toiminnalla selitysten sijaan.

Jonkun mielestä eilinen jää historiaan ihmeiden päivänä. Skeptinen toteaa lakonisesti vaalien lähestyvän. Mutta ei kyse ollut ihmeistä tai vaaleista. Poliittiset päättäjät vain tunnustivat tosiasiat ja tekivät työnsä.

***

Mutta, jos jotain hyvää, niin sitten sitä itseäänkin.

Vihreät on puolue, joka on vaatinut poliittisten virkanimitysten kuoppaamista jo pitkään. Eilen valtuustossa vihreät vetivät herneen nenään, kun eivät sellaista itselleen saaneet. Tai muutama vihreä. Muun muassa Kaisa Rastimo ja Merva Mikkola irtisanoutuivat muun ryhmänsä suhmuroinnista hyvin selkeäsanaisesti valtuustopöntössä pitämissään puheissa.

Vihreiden hampaattomuutta ja kumartelua kokoomuksen suuntaan on Espoossa ihmetelty jo pitkään. Eilen tuon kumartelun selitys tuotiin heidän itsensäkin taholta julki. Kokoomuksen apupuolueena on toimittu, koska taustalla on painanut poliittinen lehmänkauppa. Vihreät halusivat menneen ajan maantavan mukaisesti itselleen poliittisen virkanimityksen. Ja tuohon virkaan henkilön, joka ei ollut testien mukaan virkaan hakijoista paras, ei edes toiseksi paras.

Valtuusto ei tätä hyväksynyt. Valtuusto valitsi virkaan mielestään pätevimmän. Se on espoolaistenkin etu. Kuten valtuutettu Rastimo puheessaan totesi, jos uusi toimialajohtaja tekee työssään virheen ja esimerkiksi ylittää budjettinsa, se raha leikataan todennäköisesti sosiaali- ja terveystoimesta.

***

Poliittisten virkanimitysten ajan on aika olla ohi ja kuopattu. Tällä tarkoitan sitä, että minkään puolueen jäsenkirjan ei voida katsoa pätevöittävän ketään, mutta jäsenkirja ei saa myöskään olla este johonkin virkaan pätevyyttä arvioitaessa.

Vaikka olenkin demari, olen aina toivonut, että vihreät olisivat politiikan vaseliini talvipakkasella.

Vapaus, veljeys ja tasa-arvo soikoon!

6 kommenttia . Avainsanat: espoon valtuusto, vihreät, poliittiset virkanimitykset, laboratoriopalvelut