Sote-tulkinnat - politiikan suola

Tiistai 29.1.2013 klo 11:59 - -maria


Huokaus! Ja toinen perään. Sote-uudistuksesta on veivattu viime aikoina mitä erikoisimpia tulkintoja.  Joskus tulkinnat ovat menneet pahasti todellisuuden edelle.

Joidenkin mukaan hallitus olisi viemässä uudistuksella palveluita pois ihmisten läheltä. Etenkin keskustan porukoista ruokitaan mielikuvaa ovensa sulkevista terveyskeskuksista ja kuntien pakottamisesta liitoksiin. Viimeksi eilen puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen kehaisi, että heidän kotikunta-maakuntamallinsa on ainoa vaihtoehto, joka turvaa lääkäriin pääsyn kotikunnassa. Eihän se tietenkään näin ole. Mutta ymmärrän, että oppositiopuolueen on ruokittava epäluottamusta hallitusta kohtaan.

Tulkintoja on ollut myös liittyen sairaanhoitopiirien toimintojen tulevaisuuteen. Miksi erikoissairaanhoitoa ollaan lakkauttamassa, on tyypillinen kysymys, johon joudun vastaamaan. Tässä valossa vastasin eilen 28.1. Ylen toimittajan kysymykseen sairaanhoitopiirien lakkauttamisesta.

Vastaukseni menivät näin: ”Nythän tämä keskustelu on ollut hyvin erikoista, että jotakin (toimintoja) oltaisiin lopettamassa. Eihän meillä sairaanhoitopiirien toiminta lakkaa mihinkään. Tämä on hallinnollinen muutos.”

”Ja nyt meillä selvityshenkilöt tuolla alueilla ovat sitten katsomassa sitä parasta mahdollista tapaa, jolla me pystytään turvaamaan se koko kokonaisuus niin, että meillä toimii perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalipuolen palvelut.”

Toimittajan tivatessa tulevan uudistuksen jälkeisen palveluiden järjestäjätahon nimeä, totesin: ”Onko sillä nyt hirveästi väliä, että millä nimellä ne toimivat. Pääasiahan on, että kansalaisten palvelut toimivat.”

Olikin aikamoinen yllätys, kun iltauutisissa tulkittiin, että sairaanhoitopiirien nimi on se joka uudistuksessa muuttuu, mutta itse sairaanhoitopiirit hallinnollisina yksikköinä säilyvät.

Hallituksen linjana ja pyrkimyksenä sote-uudistuksessa on ollut ja on edelleen se, että sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuus saadaan paremmin hallintaan. Nykyisellään kunnat ovat olleet paikoin hyvinkin tyytymättömiä jäädessään erikoissairaanhoidon palveluiden kohdalla laskun maksajiksi. Palveluiden käyttäjät ovat puolestaan olleet tyytymättömiä paikasta toiseen juoksuttamiseen sekä siihen, että terveyskeskuksien palveluiden piiriin pääsy voi kestää kohtuuttoman kauan.

Kun kuntien rahatilanne on paikoin hyvinkin haasteellinen, ei esimerkiksi perusterveydenhuollon kehittäminen ole edennyt kuten pitäisi. Siksi sote-uudistuksen fokuksena on vahvistaa esimerkiksi terveyskeskusten toimintaa. Hallituksen ajatuksena on ollut sama mikä asiantuntijoidenkin: toimiva ja monipuolista tarjontaa sisältävä terveyskeskus vähentää erikoissairaanhoitoon lähettämisen tarvetta. Lisäksi tarvitaan matalan kynnyksen sosiaalipalveluiden vahvistamista ehkäisemään vaativampien palveluiden tarvetta. Tämä mahdollistuu laajempien hartioiden avulla, virallisessa kuntakielessä terminä käytetään kantokykyä.

Laajemman kokonaisuuden hallinta mahdollistaa myös päällekkäisten toimintojen karsimista. Nykyisellään esimerkiksi laboratoriokokeet voidaan ensin ottaa terveyskeskuksessa ja mikäli potilas saa lähetteen erikoissairaanhoitoon, näytteet annetaan uudestaan.

Suomi on maantieteellisesti paikoin hyvinkin haastava maa. Tanskan kunta- ja palvelurakenneuudistus saatiin aikoinaan toteutettua kohtuullisen kivuttomasti yhden mallin periaatteella. Siellä väestö jakaantuu neliökilometreiltään kompaktiin maahan tasaisesti. Meillä tarvitaan alueellisia ratkaisuja. Näitä räätälöintejä tehdään selvityshenkilöiden voimalla paraikaa viiden yliopistosairaalan pohjalta määräytyvillä erva-alueilla. Selvityshenkilöinä toimivat Suomen alan parhaat asiantuntijat. Huolimatta opposition tai kenenkään muunkaan välihuudoista, heidän työnsä etenee ja tulee valmiiksi jo reilun kuukauden päästä.

Sote-uudistuksesta ei voida peruuttaa. Sote-uudistus on välttämätön. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmämme on toimittava tulevaisuudessa tasa-arvoisesti. Nämä palvelut ovat ihmisten perusoikeuksia ja niiden on toimittava.

 

 

 

Avainsanat: sote, sairaanhoitopiirit, selvityshenkilöt, perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito


Kommentit

23.4.2013 12:17  S. Räihä

"Joidenkin mukaan hallitus olisi viemässä uudistuksella palveluita pois ihmisten läheltä"

Onko matka Vaasasta Turkuun lähellä??
Lähes 350 km ja 4 tuntia on ihmisten lähellä??

En todellakaan voi ymmärtää, kun lähempänäkin on YO-sairaalla jossa lapset voivat saada syöpähoitoja niin heidät siirretään Tamperaan yo-sairaalasta Turkuun.
Mikä järki tässä on???

Turussa lasten syöpäosasto oli o valmiiksi AHDAS! Lääkäreitä on 2,5, hoitajia liian vähän ja huoneet ovat koko ajan täynnä. Osa syöpälapsista joutuvat olemaan käytävillä, näillä lapsilla on myös EIRITTÄIN KORKEA INFEKTIORISKI!! Tavallinen flunssa voi olla tappava. Lapsi päihittää syövän, mutta kuoleekin johonkin perus infektioon.

TERVETULOA katsomaan mitä elämä lasten syöpäosastolla on!! Toivon todella sinun Maria vierailevan Turun ja Helsingin lasten syöpäosastolla.

Säästetään, säästetään... Säästäminen vain tapahtuu aivan vääristä paikoista.
Nyt voisitte kaikki siellä eduskunnassa, miettiä onko oikein säästää ihmisen hengestä vai voisitteko ottaa mallia Sauli Niinistöstä?

14.2.2013 15:52  Marja-Liisa Vesterinen

Minäkin olin pahoillani siitä, että tahallaan ymmärrettiin vääriin sairaanhoitopiirien (vanhojen ORGANISAATIOIDEN) lakkauttaminen. Kyse on sairaanhoitopiirien kuntayhtymien lakkauttamisesta hallinnollisina organisaatioina ja niiden toiminnan (erikoissairaanhoidon) siirtämisestä jollekin muulle sote-organisaatiolle. Esimerkii meiltä Etelä-Karjalasta: entinen Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri lopetettiin ja tilalle oerustettiin Eksote (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri), jolle siirtyi entisen sairaanhoitopiirin erikoissairaanhoito + lisäksi kuntien perusth,sos.- ja vanhuspalvelut. Eli vanha organisaatio lakkautetttin, toiminta jatkuu uudessa organisaatiossa.

16.2.2013 7:41  Joni Haahkola

Olen kyllä täysin samaa mieltä siitä että nämä ovat todellakin ihmisten perusoikeuksia ja tulisi aina olla etusijalla uudistuksia mietittäessä.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini