Äänen voima

Keskiviikko 10.10.2012 klo 14:52 - -maria


Todistin viime viikonloppuna erikoista vaalityötä espoolaisella torilla. Toisen puolueen ehdokkaan esitteitä jakanut rouva kailotti torikansalle, että ”se Guzenina haluaa kaikille vanhuksille vaipat”. Havaittuaan rollaattorilla kauempana kulkeneen naisen hän huusi tälle: ”Eihän rouva mitään vaippoja tarvitse! Eihän rouva mitään vaippoja halua! En minäkään missään vaipoissa halua olla! Ja silti se Guzenina vaan haluaa kaikille vaipat!”

***

Kiukkuinen vaalityöntekijä ei nähnyt minua seisomassa siinä pari metriä selkänsä takana. Muut torin ihmiset kyllä näkivät, ja yrittivät kiertää huutajan kaukaa. Mutta rollaattorilla kulkenut vanhus ei ehtinyt karkuun. Hänen ilmeensä oli kiusaantunut, kun vaaliraakkuja iskeytyi suoraan kylkeen ja alkoi tunkea käteen sellaisen ehdokkaan esitettä, joka ”ei vaippoja kannata”. Menin juttelemaan tälle ylikierroksilla käyvälle kokoomuksen vaalityöntekijälle ja kysyin, ovatko hänellä menneet asiat vähän sekaisin. Rouva sanoi, että hänellä on oikeus kertoa mielipiteensä vapaassa maassa ja että demareille vaippa-asia ja riittävän henkilöstön turvaaminen ovat ideologinen asia, että hänen puolueellaan järki ratkaisee.

***

Mitäpä siihen sitten olisi voinut vastata? Meidän ideologiaamme kun kuuluu, että kaikkien ihmisarvoa täytyy kunnioittaa. Vanhusten hoivassa ihmisarvon kunnioitusta toteuttamaan tarvitaan muun muassa nollatoleranssia henkilöstön alimitoitukselle ja vaippoja tarpeen mukaan. En jäänyt kinastelemaan rouvan kanssa siitä, mitä tekemistä hänen omalla toiminnallaan on järjellisyyden kanssa. Kävelin pois.

***

Viikonlopun vaippaepisodi sai jatkoa yllättävältä taholta heti maanantaina. Minulle soitti huolestunut ja murheinen tuoreen lähihoitajan äiti. Vasta muutaman kuukauden uudessa työssään ollut tytär itki iltaisin kohtaamiensa vanhusten kohtaloita. Lähihoitajan äiti kertoi tyttärensä kantavan huonoa omaatuntoa siitä, että hänen yksityinen työnantajansa on antanut tiukat ohjeet vain kahden vaipan käyttämisestä päivässä. Tytär rikkoi sääntöä, kun silmä vältti, koska ei hennonut laitta vanhuksille pesun jälkeen vanhaa likaista vaippaa uudestaan. Tytär pelkäsi jäävänsä kiinni ja pahimmassa tapauksessa menettävänsä työpaikkansa.

Tyttärensä psyykkisestä jaksamisesta huolta kantanut äiti suri yhteiskuntamme tilaa, jossa hoitotyön onnistumista arvioidaan kustannusten minimoimisen kautta.

***

Tulevissa kuntavaaleissa ratkaistaan paljon. Ideologioilla on väliä. On vain hyvä, että puolueiden todelliset karvat alkavat näkyä yhä selvemmin vaalitaistelun tuoksinassa. Ihmisten pitää saada tietää, mitä äänellään saavat.

Avainsanat: kuntavaalit,


Kommentit

11.10.2012 13:00  Seppo Ilmarinen

Hei

Minäkin olin kyseisellä torilla, mutta näin tapahtumien kulun versin toisella tavalla.

Ensinnäkin vanhus joka liikui rollaatorilla tuli ihan itse kuuntelemaan ja saamaan tietoa kokoomuksen vanhustenhoidon suunnitelmasta.

Valitettavasti Gutsatson-richardson-vienonen-saarela kurvasi paikalle audillaan, jonka jätti väärin parkkiin torille ja tuli lain vastaisesti häiritsemään toisen puolueen vaalityötä ja niin ja vanhukseltakin posterit saamatta kun maria repi sen ystävällisesti kädestä pois ja talloi maahan.

Tiedoksi vielä että jos hoitajan leikkaa puoliksi se kuolee. Eli puolikas hoitaja per vanhus on huono idea.

Miten maailma näyttää noin kummalliselta stalinististen lasien läpi?

No muista pitää hyvää huolta nyyteistä...

10.10.2012 21:30  Johanna

Hei Maria,
samalla torilla seisseenä seurasin minäkin tilannetta. Hyvin hoidit rouvan. Toisin kuin hän, et huutanut vaan säilytit tyylikkyytesi lopuun asti. Tsemppiä vaaliin!

12.10.2012 20:38  Jan

Ei Seppo nyt taida ymmärtää, että 'puolikas hoitaja' on laskennallinen asia. Näsäviisastelua häneltä, jonka voi jättää omaan arvoonsa. Törkeäähän tuollainen huutelu on, en ymmärrä miksi ei puhuta omista asioista vaan toisten. Maria on saanut paljon enemmän aikaan kuin edelliset kollegansa! T. Entinen kokoomuslainen, nykyinen demari. Tsemppiä Maria!

25.10.2012 12:26  Kapa

Niinpä Seppo Ilmarinen, ensinnä taisi mennä automerkki ihan metsään. Toiseksi mikähän laki määrittelee vaalityön käynnin laittomat ja lailliset rajat. Sinun mukaasihan näyttää olevan laillista vaalityötä puhua suomeksi sanottuna p.....aa niin palöjon kun kerkeää ja jos joku kysyy mihin puheet perustuvat niin se on sitten laitonta .... aha vai näin.

Oma näkemykseni vaalityöstä perustuu omien mielipteiden esiintuomiseen ja ihmisten kanssa keskusteluun ja näistä keskusteluista oppimiseen.

Se mikä ei koskaan kannata on muiden ehdokkaiden haukkuminen, heidän mielipiteidensä vääristeleminen, p.....a puheiden levittäminen koska se ei kannata, kävelee nimittäin nopeammin vastaan. Etenkin kuntapolitiikassa ei kannata koskaan nimetä ketään viholliseksi koska vihollisia ei ole. On vain kilpailevia puolueita ja ehdokkaita joista onneksi suurin osa pyrkii keräämään kannatusta positiivisin keinoin omia mielipiteitään ja tavoitteitaan korostaen.

Onneksi Marialla on mielipiteitä ja tavoitteita joiden kerytominen ihmisille on tärkeää.

27.10.2012 2:38  Johanna

Terveisiä yövuorosta. Kylläpä tuo Seppo Ilmarinen on röyhkeä. Maria ei todellakaan repinyt kenenkään kädestä mitään. Ihmettelen, että kokoomuslaista Seppoa ei hävetä jatkaa tuon hullun vaalityöntekijän linjalla. Pyytäisi vaan anteeksi, eikä valehtelisi lisää. Näköjään kokoomuslaiset röyhkeydessään eivät kaihda mitään keinoja, kun muun puutteessa keksivät juttuja toisten kaatamiseksi. Hävettää, että kerran äänestin kokoomuslaista. Sitä vihettä en tee enää koskaan.
Onnea Marialle vaaleihin. Suomi tarvitsee hänen kaltaiiaan hyviä ihmisiä.

8.11.2012 22:40  Seppo Ilmari

No vaalit on menneet ja ei ole enää niin väliä kuka teki ja mitä... se tiedetään että thaikuissa SDP ja KOKOOMUS lähestyivät toisiaan golffin merkeissä. Hjalliksen kanssa kolopalloilemassa oltu ja ai ai kun oli mukavat hommaa...toivottavasti muistit pitää huolta myös palloista ;)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini