Sähköisten tietojärjestelmien soppa

Tiistai 18.9.2012 klo 11:41 - maria


Keskustelu sosiaali- ja terveydenhuollon julkisen sektorin sähköisten tietojärjestelmien kehittämiseen tuhlaantuneista veronmaksajien rahoista on todella paikallaan. Me olemme Suomessa tilanteessa, jossa samojen ohjelmistotuottajien maltaita maksaneet erilaiset tietojärjestelmät muodostavat kommunikointiin kyvyttömän ontuvan verkoston, joka vaikeuttaa niiden käyttöön pakotettujen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työtä sekä palvelunkäyttäjien elämää.   

Tutkiva journalismi on omalta osaltaan tehnyt jo ansiokasta työtä järjestelmien kehittämiseen liittyvistä vaiheista.

Omalta osaltani olen laittanut jo viime keväänä, huhtikuun alussa liikkeelle työn laajan ja kytkösvapaan arvioinnin aikaansaamiseksi. (STM tiedote 56/2012 03.04.12)

Selvityksen valmistelu on itsestäni riippumattomista syistä kestänyt toivomaani pidempään, mutta asia on vihdoin edennyt.

Arviointi tullaan tekemään EHTEL nimisen riippumattoman järjestön toimesta. Suomessa heidän yhteistyötahonaan toimii THL:n OPER-yksikkö. EHTEL ja arvioitsijat eivät ota palkkiota arvioinnin suorittamisesta.  

Arvioinnin tekevät EHTELin nimeämät asiantuntijat, käytännössä he ovat EU:n jäsenvaltioista olevia terveydenhuollon ICT-sektorin asiantuntijoita.

Aikataulu selvitykselle on seuraava:

Arvioitsijat tulevat ensimmäistä kertaa tutustumaan Suomen järjestelmään 25. - 26.9.2012

Arvioitsijoiden raportti Suomen tilanteesta julkistetaan huhti-toukokuussa 2013

 EHTEL on lyhenne sanoista European Health Telematics Association, tietoa siitä löytyy täältä:

http://www.ehtel.org/


Kommentit

18.9.2012 14:37  Tero

Erittäin hyvä, että olet ottanut asiasta kiinni.

27.9.2012 1:03  jarmo saustamo

Hyvä Maria, että puutut sosiaali- ja terveyshuollon tietojärjestelmien ongelmiin . Nyt on niin, että aikaisemmin esim. meillä Ulvilassa pääsi laboratorioon jonotusnumerolla ja se kävi melko nopeasti . Nyt kun Ulvila kuuluu Porin perusturvaan, niin aika laboratorioon tilataan osoitteesta www.satadiag.fi - eipä silti se toimii hyvin - aikoja on aika mukavasti .

27.9.2012 18:39  Keijo

THL (ja osa siellä työskentelevistä asiantuntijoista) ja sen edeltäjät ovat olleet kehittämistyön keskeisiä osapuolia. Mikäli selvitystyö tehdään yhteistyössä THL:n kanssa, niin mikä takaa riippumattomuuden ??


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini