Vanhusten asia jäänyt epä-älyllisen argumentoinnin jalkoihin

Maanantai 20.8.2012 klo 11:03 - maria


Viikonlopun uutisointi hoitajamitoituksesta ja vanhuspalvelulaista on ollut paikoin varsin tragikoomista luettavaa. Kokoomus on saanut lyötyä läpi älyvapaan viestinsä, jonka mukaan SDP haluaa laitostaa kaikki vanhukset.
***
Vanhuspalvelulaki on laaja kokonaisuus, johon budjetoitu 144 miljoonaa euroa käytetään muun muassa ikääntyneiden kuntoutuksen, kotiin vietävien palveluiden, ja hammashuollon lisäämiseen. Tämä raha ei kuitenkaan turvaa kaikkein heikoimmassa asemassa, eli täysin autettavien vanhusten hoitoa. Kuntien itsemääräämisoikeus mahdollistaa sen, että ilman sitovia mitoituksia, kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hoitoon ja hoivaan ei korjausta saataisi.
Nyt budjettineuvotteluihin tuotu lisärahan pyyntö hoitajamitoitukseen on tarkoitettu jo hallituksessa sovitun 144 miljoonan euron päälle pitämään huolta siitä, että kaikkein heikoimmassa asemassa olevat (kuten muistisairaat) vanhukset saavat riitävän hoidon.
***
Joko kyse on kokoomuksen taholta täydellisestä tietämättömyydestä siitä todellisuudesta, jossa muistisairaat ja täysin autettavat vanhukset elävät tai räikeästä välinpitämättömyydestä näitä yhteiskuntamme heikoimpia kohtaan. Joku raja politikoinnillakin pitäisi olla. Sitovia mitoituksia vastustetaan myös kuntien virkamiesten taholta. He katsovat asiaa aivan eri näkökulmasta kuin hoitohenkilökunta, omaiset ja hoidettavat. Heidän taholtaan kuulee paljon puhetta strategioista ja muista ylätason näkemyksistä, joita on kuultu jo vuositolkulla. Jos halutaan puuttua epäkohtiin, eivät puheet riitä.
Vielä äskettäin media oli täynnä surullisia tarinoita vanhuksista, joiden hoito ja hoiva on laiminlyöty liian vähäisen hoitohenkilökunnan takia. Nyt kun epäkohtaan voisi saada korjauksen, se onkin yllättäen huono asia.
***
Täysin autettavien vanhainkodeissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä asuvien vanhusten hoitoa on ohjattu tähän mennessä vain suosituksilla, suositukset eivät ole toimineet. Siksi sitovia mitoituksia tarvitaan. Se ei ole pois muilta kotiin vietävistä palveluista. Vastakkainasettelu tässä on sama kuin väitettäisiin Mikael Jungnerin viikonlopun sydänoperaatioon osallistuneen hoitohenkilökunna olevan pois kouluterveydenhuollosta.
***
Maailma ei ole mustavalkoinen vaikka kokoomus haluaakin näin kärjistää. Siis vielä kerran: Vanhuspalvelulaki lähtee siitä, että kotiin vietävät palvelut ovat se ykkösasia. Tämä lukee itse laissa erittäin selkeästi. 144 miljoonaa euroa on paljon rahaa jolla saada kotiin vietäviä ja muita palveluita parannettua. Tästä rahasta on jo sovittu. On surullista, että kokoomus vastustaa nyt niiden vanhusten tilanteen parantamista, jotka eivät pysty enää kotonaan asumaan ja masinoi tämän vastustuksensa tueksi mittavan propagandakampanjan, jossa väitetään täysin epä-älyllisesti, että tämä tarkoittaisi kaikkien vanhusten laitostamista.

Avainsanat: vanhuspalvelulaki, henkilöstömitoitus


Kommentit

20.8.2012 20:17  Johanna Kallio

Nyt olisi aika tehdä käyntejä tehostetun hoidon palveluasunnoissa asuvien muistisairaitten vanhusten hoitajien luona haastattelemassa heitä tilanteesta. Vanhainkotien nimen muuttaminen THPA-ksi on vain tehty, henkilöstöä liian vähän ja vanhukset yksinäisiä. Sanat " palveluasuminen " ja " tehostettu " ovat suurelle osalle päättäjiä vain sanoja. 95-v. äitini, jota hoidin itse 7 v. ( uuvuin ) pääsi sellaiseen paikkaan, ja nyt juoksen hoitamassa häntä siellä, koska hoitajia on liian vähän, ja koska heitä on niin vähän, he eivät jaksa olla positiivisia ja empaattisia.

20.8.2012 17:55  Vastarannanrastas

Tällaiset turhat kiistat olisi helppo välttää niin, että menolisäyksiä ehdottava ministeri aina esittäisi myös miten menolisäys rahoitetaan.

Eli jos se hoitajamitoitus ei ole pois kotihoidosta, niin mistä se sitten on pois? Vai tarkoittaako se lisää veroa, ja jos tarkoittaa, kuinka paljon?

Maailma on täynnä paikkoja joihin voisi laittaa lisää rahaa ja asioita joita voisi rahalla "laittaa kuntoon". Ja varsinkin media. Rehellinen poliitikko joka ei politikoi ja aja omaa etuaan (eli ääniä itselleen) kertookin aina myös valinnan toisen puolen - eli veronkorotuksen tai muun palvelun heikennyksen jolla menolisäys rahoitetaan.

20.8.2012 17:49  Zetu

Eikö kokoomuksen ja virkamiesten vastustus tätä tärkeää asiaa kohtaan tarkoita juuri sitä että sitovia mitoituksia tarvitaan. Heillä ei tainnut olla mitään suunnitelmia asian kuntoon saamiseksi. Nyt on hätä suuri, kun SDP ei suostu vaikenemaan heikoimpien vanhusten hoidon parantamisen tärkeydestä.

20.8.2012 21:34  Jokutolkku

Onhan se nyt epä-älyllistä väittää, etteivät suositukset olisi purreet kun vanhushuoltoon on saatu muutamassa vuodessa lisää 4000 vakanssia! Nyt on omaishoidon ja kotipalvelun vuoro, muuten jonot laitoksiin ja palvelutaloihin kasvavat tolkuttomiksi ja normaaleissa kodeissa asuminen vähenee. Sitovat normit jäykistävät myös toimintatavat.

20.8.2012 22:52  Petteri Systä

Näinhän se on. Kotihoidon ja laitoshoidon tällainen vastakkainasettelu on vähän kuin juuri vaikkapa terveydenhuollon ja koulutuksen asettaisi vastakkain. Täällä Tampereella Aamulehti on käynyt aivan sumeilematonta kampanjaa kokoomuksen väitteen puolesta. Vain budjettia tuijottaville kuntabyrokraateille on kyllä annettu suunvuoro, mutta esimerkiksi hoitajilta, vanhuksilta tai omaisillta ei ole kysytty yhtään mitään.

Jos hyvävaraiset kunnat (niin kuin Tampere ja sen ympäristö on) väittävät tosissaan, että raha menee automaattisesti kotihoidosta, niin kyse on ainoastaan siitä, ettei tehtävien priorisointia taideta ollenkaan. Tampereellakin tehdään samaan aikaan investointeja XL-ryhmän johdolla muun muassa rantaväylän tunneliin ja monitoimihalliin. Rahaa on, kyse on vaan siitä, halutaanko.

Yle Tampere sentään kysyi asiaa Koukkuniemen vs. johtajalta, jonka mukaan vanhusväestön kasvaessa laitoshoitoon tulee entistä enemmän huonokuntoisia vanhuksia. Siten on perusteltua lisätä resursseja ja hoitajia myös laitoshoidossa, vaikka hyväkuntoiset seniorit pystyvätkin asumaan kotona.

On kokoomukselta hyvin naurettavaa (epä-älyllinen on myös hyvä termi) väittää, että esimerkiksi dementiapotilaiden hyvä hoito tarkoittaisi sitä, että yhä useampi vanhus on laitoshoidossa. Kiintiöhän on nimenomaan suhteessa laitoksen potilasmäärään. Niille senioreille jotka eivät laitoshoitoa tarvitse, ei ole varattu turhan takia hoitajia vaan yhteiskunnan tuki tulee kotihoitoon. Taas ne jotka tarvitsevat laitoshoitoa, saavat ihmisarvoisen hoidon, kun hoitajilla on aikaa vanhuksille.

22.8.2012 18:44  merike pirhonen

olen 77 v. omashoidaja hanella syopa, anemia, yksi toimiva munuainen ,insuliini ,alzhaimeri taudi .vaipoissa.haluaisin kysya teilta rouva ministeri miten pitaisi jaksaa hoida hanta ,sest olen itse myos sairas .see,etta lisattaan hoitajia ei auttaa yhtaa minua. tarvittaan raha omashoitajille.saan elakketta 714 euroa +352 e omashoito tukea.maksan siita 11%veroa .kaksi kerta viikkossa sairaanhoitaja+kerra viikkossa fysioteraapia etta han pystyisi seisoma. olen eestilainen ja naimisissa 17v. meidan kultuurissa sairaida ei jatettaa ,mutta kyseenalaistaan Suomen hyvinvointi valtiona. enemaan raha omashoidajille ja kuntotusta.byrokraattia maailman huippu .rouva ministeri oleme kotoisin niisanottusti samasta maasta ja meidan arusaama vanhuksista pitaisi olla samanlainen .olen tilanteessa jossa minun 3lasta ja 4lastenlasta eivat halua ,etta olen loppu palanut .EKSOTEjohtoa ei kiinosta mikaan loodan etta Te voitte autta .

30.8.2012 12:24  Selvittäkää todellinen tilanne/tarve "hoivakodeissa"

Tärkeämpää olisi keskustella siitä, että vanhuksiamme yhä enenevässä määrin hoitavat täysin suomenkielentaidottomat ja "kirjekurssin" käyneet ulkomaalaiset!

Suomenkielentaitoa ei vanhustenhoidossa johtajattaren mukaan tarvita!!???!!

30.8.2012 13:31  Johanna Kallio

Äidilläni oli miellyttävä ulkomaalainen hoitaja, josta hän kovasti piti. Diakoniaopisto käytynä Suomessa. Eteläiten maiden ihmisillä on sydän paikallaan, mutta kiireisessä työssä sitä ei ole aikaa käyttää:(??? Kieli kehittyy nimenomaan työelämässä parhaiten.

30.8.2012 13:43  Johanna Kallio

Maria, hyvin taisteltu!

30.8.2012 19:52  Vallu

Vastarannanrastas: olen täysin samaa mieltä siunun kanssa!

Suomen peruspalveluministeri on koulutukseltaan iltalukion ylioppilas?!

31.8.2012 17:02  merike pirhonen

eestilaisena ihmettelen,etta eduskunnassa ylensa on ministerina ali-koulutattu henkilo. parikkalassa on yksi thaimaalainen hoitaja.sanoisin,etta han on maailman paras.hanen hoito on rakastava ja kunnioittava.vaikka hoitaja ei puhuisi kaikki sijamuotoja oiken ei ole see tarkea.han halapotilaita ,kampa tukka ,pitaa kadestaan.kaikki potilaat oodottavat hanta. tyossa jaksaminen riippu siita ,rakastame me sita tyota.kirjakurssi ei tarvitta, ei kaikki suomalaiset osaa kirjakielta.rakkaat suomalaiset,aloitin suomen kielen opiskelu 50vuotiana ja olen tulnut toime ja hoitanut kaikki oman sairaan aviomiehen asiat.kyse on rakkaudesta sama kuin hoitotyossa.toivon enemaan kannanottoa hyvaa jatkoa ja vointia kaikille.

4.9.2012 2:11  jarmo saustamo

Maria ! Ei ihan mennyt vanhuspalveluiden henkilöstömitoitus niin kuin demarit olisi halunnut, mutta pistit itsesi likoon ja teit parhaasi !

4.9.2012 2:11  jarmo saustamo

Maria ! Ei ihan mennyt vanhuspalveluiden henkilöstömitoitus niin kuin demarit olisi halunnut, mutta pistit itsesi likoon ja teit parhaasi !

15.9.2012 0:36  Jukka Sjöstedt

Rahasta hämmentäisin, ja tosiasioiden ällistyttävyyttä julkeasti revitellen, lainaisin tätä Goodhartin ehdotteleman opuksen alkukatsausta Overviewta, jonka sain netistä esiin. Sivu 3,viimeinen lause.

Yksityisten pankkien raha. 1. Kun pankki lainaa asiakkaalle suomalla tälle tillirahaa. 2. Kun pankki ostaa itselleen varallisuutta ja maksaa siitä omalla tilirahallaan nostamalla myyjän saldoa, eli hänen saamisvelkaansa (= talletusta) pankkia kohtaan. 3. Kun pankki maksaa oman kulunsa kuten palkkoja tai bonuksia ojentamalla tilirahaansa, eli jäämällä saajille velkaa talletuksen -tai "talletuksen".

Luottoahan, luottamusta ja mitä lähimmäisen rakkautta ihmiskunta on väärällään. Tästä laupeuden sekasorrosta on valettu myös LUOTTOLAITOS. Muotit ja muodit evolutioituvat. Lakeja tehdään ja rikotaan. Lontoon Cityn jalometallisepät rupesivat holvitilansa vuokraajiksi. Joku pani vääriäkin kuitteja liikkeelle, seteleiksi. Kohta asia peruskivettiin laitokseksi, instituutioksi, jonka runoilijafilosofi oli se tabula rasa John Locke ja koko homman nimTuolla ylempänä kopioin Mistä raha tulee ? -tietäjiä. Mihin se menee ? Velkasaamisen pankki arvopaperistaa ja myy edelleen sijoitusrahastolle tai eläkeyhtiölle. Talletuksen haltija (pankkia velkova) on nostanut rahaa tililtä sijoitusrahastoon tai eläkevakuutuksekseen. Nyt hän saa omaksi varakseen eläkeyhtiöön oman velkansa pankille ! Tämä on varjopankkia.

Vielä pimeämmässä prosessissa työläiset rahoittavat IlmarisenVarman kautta tehtaitten"sa" (heidän,koska luottolaitoksen mahdollistamia) siirron Kiinaan. Entiset "osakeomistajat" voivat paksusti.Heidät ostettiin kalliilla vähemmistöksi vasta bititetyllä rahalla. Uusi liikkeenjohto rikastuu yhdessä omistajarahastoyhtiöiden managerijohtajien kanssa. WinWin.
Jukka Sjöstedt i Mainio Vallankumous.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini